Project omschrijving

(© foto sintpiter.nl)

De broer van Sinterklaas: Sint Piter

‘Sint Piter is de goedheiligman die elk jaar op de zaterdag voor zijn verjaardag (21 februari) van Spanje naar het Friese dorp Grouw komt en daar zijn boot aanlegt aan de Nieuwe Kade. In de huidige vorm stamt het feest uit 1900, toen werd bedacht dat Sint Piter de broer van Sinterklaas was die naar Grouw trok om pakjes te brengen toen Sinterklaas het dorp vergeten was.’ (Wikipedia) Waarom kozen de Friezen eind februari uit om deze Sint Piter ten tonele laten verschijnen?

Ik ga hiervoor terug naar de natuur: de Aarde. Vroeger kende men elk jaar voorjaarsfeesten met bijhorende rituelen om het land weer vruchtbaar te maken. Zo hadden de Friezen het Maitiidsfeest, waarop pasgetrouwde koppels ballen gooiden die door hun vrienden werden gezocht. In de vierde eeuw n.Chr. werden de heidense voorjaarsfeesten door de kerk omgezet in een feest ter verering van Sint-Petrus. Dit wordt tegenwoordig het feest van Petrus’ Stoel genoemd, verwijzend naar de bisschoppelijke zetel waarop de apostel Petrus als eerste bisschop van het christendom gezeten had. Sint Petrus is de beschermheilige van het vissersdorp Grouw. De verbastering van Sint Petrus naar Sint Piter is hiermee al duidelijk gemaakt. Maar het kan nog duidelijker.

Ik ga opnieuw terug naar de natuur: de hemel. In de astrologie is elk sterrenbeeld van de dierenriem gekoppeld aan een zogenaamde heerser. Dit is een van de zeven zichtbare planeten (Saturnus, Jupiter, Mars, de Zon, Venus, Mercurius of de Maan). Sommige zijn door de moderne astronomie vervangen door recenter ontdekte planeten. De verdeling van de heersers over de twaalf sterrenbeelden is als volgt:

Ram: Mars
Stier: Venus
Tweelingen: Mercurius
Kreeft: Maan
Leeuw: Zon
Maagd: Mercurius
Weegschaal: Venus
Schorpioen: Mars (tegenwoordig ook Pluto)
Boogschutter: Jupiter
Steenbok: Saturnus
Waterman: Saturnus (tegenwoordig ook Uranus)
Vissen: Jupiter (tegenwoordig ook Neptunus)

Welk sterrenbeeld begint er op 21 februari? Inderdaad, Vissen. Dit sterrenbeeld wordt, net als Boogschutter, door de planeet Jupiter beheerst. Sint Piter/Sint Petrus blijkt niemand anders dan de planeet Jupiter (Ju-Piter) te zijn. En kijk eens hoe de vlag van Grouw er uitziet!

Wil je weten welke rollen Jupiter nog meer speelt?