Project omschrijving

Foto ®: usmagazine.com

And the Oscar goes to…

Wil je als acteur of actrice in de filmwereld een prijs in de wacht slepen, dan zul je de sterren van de hemel moeten spelen. De meest prestigieuze prijs die sinds 1929 te winnen valt, is de Academy Award, bekend als de Oscar. Het verhaal gaat dat Margot Herrick, bibliothecaresse en later directielid van de organisatie, in 1932 de naam Oscar heeft bedacht. Het mannetje zou op haar oom Oscar lijken…

Teruggravend in de geschiedenis zie ik dat er in de oud-Egyptische dodenstad van Memphis een godssymbool bestond dat er uitzag als een gemummificeerde valk/havik. Zijn naam was Seker, ook wel Sokar of Sokaris genaamd. Sokar is een anagram van Oskar (Oscar), maar dan nog: wat is de link met de filmwereld?

In relatie tot de mytische onderwereld werd deze ambachtsgod Sokar vaak in een adem genoemd met de herrezen god Osiris en de scheppingsgod Ptah. Voor de vormgeving van het gouden beeldje hebben de ontwerpers naar afbeeldingen van Ptah gekeken. Beide figuren staan kaarsrecht en houden een lange staf vast: het symbool voor de wervelkolom. Daarom is het geen verrassing dat het oud-Engelse woord osgar ‘Gods speer’ betekende. De ontwerpers hebben de Oscar-figuur bovendien op een filmrol met vijf spaken geplaatst. Deze vijf vertegenwoordigen de beroepen van mensen die destijds de prijs konden winnen: acteurs, schrijvers, producers, technici en regisseurs. Allen scheppers binnen de filmwereld. Volgens mij verwijst dit getal naar de vijf elementen (Ether, Vuur, Aarde, Lucht en Water) die in elk geschapen/vleesgeworden mens aanwezig zijn. Het Latijnse sarco (weer een anagram van Oscar en Sokar) betekent zelfs ‘vlees’.

Het Oscar-beeldje zelf meet 34,3 centimeter hoog (in numerologie wordt dit 3+4+3 = 10, 1+0 = 1; het getal van Begin, Creatie). Daarom staat de Oscar in het Academy-logo in de letter A geplaatst, de letter waarmee ons alfabet begint. Om jezelf uit underdog Anubis’ onderwereld (je lagere chakra’s) omhoog te werken (in oud-Egyptische termen uitgedrukt: ‘om als een Sokar of Osiris in een vleselijk lichaam, in dit of een volgend leven, te reïncarneren), moet je jezelf transformeren tot een nieuw karakter (zoals Ptah). Dit is precies wat een acteur of actrice doet wanneer deze een filmrol aanneemt, oftewel in de huid van een nieuw filmpersonage kruipt!