Project omschrijving

Halloween is niets om bang voor te zijn

Halloween is niets om bang voor te zijn, ook al zien de uitgeholde pompoenen er vaak griezelig uit. Zo’n pompoen wordt een jack-o’-lantern genoemd. Bij het zien van de naam Jack kun je er rustig vanuit gaan dat de Zon een (onzichtbare, maar) grote rol speelt. Dat is ook hier het geval.

De Kelten kenden vroeger acht jaarfeesten, waarvan vier kruis­kwartdagen worden genoemd. Dit zijn dagen die zich tussen een equinox, een dag met gelijke dag en nacht, en een Zonnewende, een dag met de Zon op z’n hoogste of laagste punt aan de horizon, bevinden. Terwijl Beltane in het voorjaar het begin van het nieuwe leven op Aarde markeerde, was Samhain (spreek uit: ‘sà-win) in het najaar het moment waarop de dood zijn gezicht liet zien. Dit laatste speelt zich op verschillende niveaus af: men maakte contact met de overleden voorouders, andere dierbaren of zelfs boven- of onderaardse wezens, men bereidde zich fysiek voor op de winter en kwam geestelijk tot inkeer.

Halloween, het verkleedfeest dat wij tegenwoordig kennen, wordt door iedereen ten noorden van de evenaar precies tussen de herfstevening en de winterzonnewende gevierd. Wanneer de Zon (aan de hemel) halverwege de herfst sterk aan kracht verliest, moet je gaan vertrouwen op je eigen Zon, je innerlijke licht, je intuïtie. Vandaar de brandende lichtjes in de pompoen­koppen. Andere kenmerken van Halloween zijn de angst­aanjagende maskers en vreugdevuren, om de uit de onderwereld of vagevuur afkomstige boze geesten (de aankomende wintermaanden en je eigen ‘donkere’ karaktereigenschappen) te verdrijven.

Dit innerlijke licht, je intuïtie, wordt aan de hemel vergeleken met de halo van het sterrenbeeld van prachtige sterrengroep De Pleiaden. Vergeet vooral niet in de avond van Halloween op 31 oktober naar de hemel te kijken. Dan kun je de Pleiaden, ook bekend als het Zevengesternte of de Zeven zussen, aan de oostelijke horizon zien opkomen. Deze sterrengroep bevindt zich tussen Stier en Ram. De zeven sterren van de Pleiaden geven samen een mooie gloed of halo. Zie je het verband? Halo’s Evening, de avond van 31 oktober waarop de halo van de Pleiaden te bewonderen is, werd verbasterd tot Hallow’s Eve en deze noemen wij tegenwoordig Halloween.

Wat automerk Subaru met dit hele verhaal te maken heeft?