Project omschrijving

De viering van X-mas

X-Mas is een gangbare afkorting voor het woord Christmas. Maar de X komt toch niet voor in de naam Christus? Bovendien vieren we met Kerstmis de geboorte van Jezus. Twee naamdelen voor dezelfde persoon.. waar hebben we het over?

Woorden zijn niets anders dan symbolen, tekens. Ze betekenen iets, stellen iets voor. Wat zie je in het woord X-mas? In het alfabet is de letter X de 24ste letter. Dit verwijst niet alleen naar 24 december (kerstavond of X-mas), de X is ook het Romeinse cijfer 10. De mis of verering van de winterzonnewende vindt plaats in het tiende sterrenbeeld: Steenbok. Dat is dus helder.

As Above, So Below en As Without, So Within. Wat er aan de hemel boven je plaatsvindt (de macrokosmos), is een afspiegeling van wat er ín jou gebeurt (de microkosmos). In je lichaam bevindt zich een grote zenuw, de zwerfzenuw (nervus vagus). Dit is de tiende hersenzenuw die vanuit de schedel ontspringt en als een levensboom alle belangrijke organen in je lichaam bereikt. Hij is onder andere verbonden met de pijnappelklier en hypofyse en bedient je hart, longen en spijsverteringskanaal. Het is deze zwerfzenuw die een belangrijke substantie, zogenaamde christos (olie), bij je hersenen terugbrengt. Dit gebeurt nadat er een bijzondere ‘kruisiging/kruising’ tussen de zwerfzenuw met de christos en de medulla oblongata (het verlengde merg) heeft plaatsgevonden. Zou de mis of viering hiervan ook een verklaring voor de afkorting X-mas zijn..?