Project omschrijving
De kalkoen: symbool van Thanksgiving
Thanksgiving is een nationale feestdag in Noord-Amerika, waarop dank wordt uitgesproken (traditioneel richting God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Het wordt gevierd met familie en/of vrienden, die hiervoor soms lange afstanden afleggen. Het avondmaal is belangrijk die dag en met name voor de kalkoen is een hoofdrol weggelegd. Deze wordt goed gevuld de oven in geschoven en komt er later geschroeid weer uit. Waarom eigenlijk een kalkoen, waarom op een donderdag en waarom eind november?
De periode van het sterrenbeeld Schorpioen duurt van 22 oktober tot 21 november. Thanksgiving wordt op de eerste donderdag ná Schorpioen gevierd. Het teken Schorpioen staat astrologisch voor regeneratie, transformatie en verrijzenis. De Schorpioen is in staat om diep naar binnen te keren, zichzelf goed in de spiegel aan te kijken en het beste uit zichzelf naar boven te halen. De dood waarmee Schorpioen vaak geassocieerd wordt, betekent niets anders dan de dood van je oude ego en de verrijzenis van je nieuwe Zelf. In de Griekse mythologie werd Orion door toedoen van Artemis door een schorpioen in zijn voet gestoken, waarna Zeus het dier in de sterrenhemel plaatste. Hierom wordt het sterrenbeeld Schorpioen gelinkt aan de adelaar (Aquila) en de feniks, twee symbolen die veelvuldig in logo’s opduiken. De kalkoen is met z’n pronkende staartveren een metafoor voor deze feniks die uit de as herrijst. Of met Thanksgiving: uit de oven komt.
Daarnaast is de donderdag Thursday. Thor’s dag, oftewel Zeus’ dag. We vinden zijn bliksemschicht (het sterrenbeeld Sagitta, de lichtgevende pijl) in de omgeving van Aquila, Zeus’ adelaar. Samen bevinden ze zich in Boogschutter, het sterrenbeeld waarin we ons (eind november) in de jaarlijkse cyclus bevinden. Het is geen verrassing dat Jupiter (Zeus) de heerser van Boogschutter is. Een kalkoen die op Zeus’ dag wordt ‘geofferd’, dat kan alleen maar goeds brengen voor het komende jaar!
Behalve een kalkoen legt men tijdens Thanksgiving een ‘Hoorn des overvloeds’ (in het Latijn: cornucopia) op tafel. Deze ziet eruit als een holle hoorn of puntzak, versierd met kleurige bloemen en volgestopt met druiven, schoven van tarwe, appels en ander fruit. Waarom uitgerekend dit symbool? Kijk om middernacht naar de hemel, dan staat Capella, de cornucopia ster in het sterrenbeeld Auriga (boven Orion) recht boven je hoofd! Even daarvoor, toen de kalkoen opgediend werd, verrezen aan de oostelijke hemel zelfs…