Project omschrijving

Wie is toch die underdog?

“This goes out to the underdog
Keep on keeping at what you love
You’ll find that someday soon enough
You will rise up, rise up,…”

Dit zingt Alicia Keys in haar hit Underdog.

Waar komt het begrip underdog eigenlijk vandaan? Op internet vind je allerlei verhalen over negentiende-eeuwse hondengevechten, waarbij de verliezende hond de ‘underdog’ genoemd werd. Tegenwoordig wordt het metaforisch gebruikt:  ‘een underdog is een persoon of groep van personen van wie het vermoeden bestaat dat deze geen kans maakt om te winnen of een belangrijke bijdrage te leveren. Deze persoon of groep van personen wordt daarom in eerste instantie niet serieus genomen of genegeerd.’ (Wikipedia). De underdog is dus de onderliggende partij…

De underdog stamt echter al uit de tijd van de Oude Egyptenaren. Voordat Osiris in Egypte belangrijk werd, was Anubis de belangrijkste begraafgod. Anubis werd afgebeeld als een man met een jakhalskop. ‘De jakhalskop is gekozen vanwege de jakhalzen in de woestijn die aan het graven waren in de oude koningsgraven’ (Wikipedia). Dan hadden ze toch net zo goed voor een houtworm of stofmijt kunnen kiezen. Waarom juist een jakhals? Is er wellicht een vergelijking met de Griekse mythologie, waarin de onderwereld  wordt bewaakt door Cerberus, de driekoppige hond?

Jakhals is in het Engels jackal. Jack is een andere naam voor de Zon. Jackal kun je interpreteren als Jack die zich bij Al/El (Saturnus) voegt. Op 21 december bereikt de Zon het sterrenbeeld Steenbok, waarvan Saturnus de heerser is. Dit klinkt nu misschien wat abstract, maar in mijn boek Dansen als een edelman leg ik je haarfijn uit hoe de relaties tussen sterrenbeelden en planeten in elkaar steken. Anubis is niemand anders dan een Egyptische verpersoonlijking van de Zon tijdens zijn verblijf in de donkere onderwereld, de nacht- of winterperiode. De Zon stijgt vanaf 21 december elke dag weer wat hoger aan de hemel, en daarom wordt deze prille Zon de underdog genoemd. Uiteindelijk overwint hij rond het middaguur of het midzomerpunt, wanneer hij op z’n hoogst staat. De prestatie van een underdog!